Sizce hükümet konağı ve belediye hizmet binaları yeri ve yapıları itibarıyla tam anlamıyla işlevsel mi?
Ya da ilçede yeni hükümet konağı ve belediye hizmet binalarına ihtiyaç var mı?
-------------
İlk yorumu ben yazayım...
- Bu iki kurum, hizmet binalarının yeri itibarıyla halktan/ilçe ticaret ve ekonomisinden tam anlamıyla İZOLE bir durumda ve konumda...Oysa bu iki kurum sürekli olarak toplumun nabzını tutabilmeli...
- Yine bu iki kurumun hizmet binaları yeri itibarıyla ilçenin en hareketsiz bölgesinde...
- Bu iki hizmet binasına ulaşım oldukça büyük zaman kaybına yol açmakta. Örn.: Benim en basit bir iş için bile yarım günüm gitmekte...
Düşüncem...
- Bu iki kurumun hizmet binası şehrin ekonomik ve ticari nabzının (esnaf-işçi-s.meslek-noter-elektrik kurumu-işletmeler-bankalar-diyanet-milli eğitim-ptt-telekom-emniyet-tapu kadastro-sgk irtibat bürosu-vakıf ve dernekler-ve sair-) attığı merkez bir yerde olmalı...
- Ulaşım imkanı (toplu taşım) herkesin tercih edebileceği bir yerde kolaylıkla ve sürekli olmalı (Örn.: Çeltek, C.Dibi, Şeker Mh, Salucu, Kolay, Mindoğur, vs oldukça uzak mesafeler düşünüldüğünde)...
- Binalar toplam kalite yönetimine (azalmış bürokrasi,elektronik ortamda hizmet, engelli, yaşlıların kolaylıkla hizmet takibi yapabilmesi, ve sair) izin verecek şekilde olmalı...
---------------
İlk etapta aklıma gelen bunlar.
Umarım değerli fikirlerinizi, yorumlarınızı,önerilerinizi, katkılarınızı paylaşırsınız...
Hatta sebeblerini belirtmek şartıyla, "Senin bu konuyu açman bile gereksiz." diyecek yoruma bile razıyım...
Şu an iki hizmet binası halktan ve ekonomiden tamamen tecrid; ilçenin en sıfır faal bölgesinde. Bu iki kurum hizmet odaklı çalıştığı, toplumda da sinerjiye katkı bakımından mutlaka şehrin ekonomik ve ticari nabzının attığı en merkez bölgede olmalıdır diye düşünüyorum...
Bir banka şubesi neden o bölgede şube açmaz?
Noter' e yer de versen; o bölgeye gelir mi acaba?.
Sermaye sahibi birisi o bölgeye hizmet işletmesi (lokanta, restaurant, otel, kahvehane, vs) için yatırım yapar mı?
Meslek odaları, meslek kuruluşları, dernek, vakıf, vs faaliyetleri için neden o bölgeyi tercih etmezler?
Beyaz eşya bayiileri yer de göstersen o bölgeye satış mağazası açarlar mı acaba?
Toplu Konut İdaresinin uyguladığı projeler bir açıdan da kentsel dönüşümü sağladığından; acaba ilçe hükümet konağı ve belediye hizmet binaları da 2.Toki uygulaması içinde gerçekleştirilemez mi?...
Ya da köylünün her an pazarda ürününü satacağı, doğal üretim zinciri içinde üretilmiş ürünlerin satılacağı, pazar esnafının mesleklerini yürüteceği, çevre il ve ilçelerden gelen pazar esnafının da ürünlerini satacağı, çok amaçlı, katlı, kapalı veya açık (hangisi uygunsa) modern bir pazar yeri kompleksi gerçekleştirilemez mi?
Telekomdan çıktım. Şimdi notere uğrayım. Orda da 10-15 dakika oyalanırım... Ziraat' e de uğramam gerekli...Tamam. Cuma vakti girmek üzere...Son bir işim kaldı. Bunun için Tapu ve Nüfus' a da uğramam gerekli. Allah ömür verirse onu da önümüzdeki hafta hallederim. Aslında Tapu ve Nüfus' taki işim yarım saatimi almaz...Ama gözüm almıyor...Artık yine yarım günüm gidecek önümüzdeki hafta...
Gerçi buna da şükür... Ya noter C.Dibi' nde olsaydı, ya Ziraat Çeltek' te olsaydı, ya Telekom' u Kolay taraflarına serpiştirselerdi, ... Aslında ulaşım imkanları yeterli hızda ve kolaylıkla olsa sorun değil, bütün bunlar. Ama maalesef bizim ilçede çarşı-hükümet konağı mesafesesi için 40-45 dakika beklemek işten bile değil...
-------
Bir fikri olan veya farklı bir bakış açısıyla bu konuyu bir çerçeveye koymak isteyen vardır umarım...
Yoksa açtığım bu konu Suluova için bir ihtiyaç, bir gereksinim değil mi?
Hükümet ve Belediye hizmet binaları hangi nedenle o bölgede? Sanırım, ilçe merkezinin Eski Suluca kaygısı olsa gerek bunun cevabı...
NOT 1: Bu konuyu sadece belediye ve adliye' de (belediye su tahsilat, adliye, tapu, nüfus, vs) olan işler ve dolayısıyla gündelik yaşamda karşılaştığım zorluklardan (büyük ölçüde ulaşım ve zaman) dolayı açmak gereği duydum. Yoksa şehir merkezinde bu işten büyük rant sağlayacak bir gayrimenkulum, bir iş yeri, vs (aile, eş, dost, ahbap, vs dahil) yok.
NOT 2: Basında yeni okudum; İş Bankası Suluova şubesi hizmette yetersiz kalan binasının yerine daha modern bir hizmet binası kuracakmış...
İş Bankasına, belediye hizmet binasını bedava verseler; oraya hizmet binasını kurar mı acaba?...
Dolaylı olarak, bu haber bile açılan bu konunun ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor...
İlçemiz daha önce nahiye idi. Dolayısıyla Suluca, merkezdi. İlçe geliştikten sonra, bilhassa, şeker fabrikası ilçe merkezini ve ilçe merkezi anlayışını değiştirdi. İlçemizden geçen Sivas-Samsun demiryolu' nda bulunan ilçe garı Suluca-Merkez anlayışı ile yaşama geçtiğinden, yıllar geçtikçe bu gar, ilçe insanının yaşamından (yolcu taşımacılığı anlamında) hemen tamamen çıktı (Şu an bile pek etkili bir hizmet gördüğü söylenemez. Sanırım raybüsünde saatleriyle (varış-kalkış) oynanarak-ilçe karayolu insan taşımacılığı lobisince :))- etkinliği iyice azaltıldı...Suluca-Merkez anlayışı ile yapılan Pazar Yeri, on yıllarca yıl bomboş kaldı...Siyasi mekanizmadan da yararlanılarak Suluca-Merkez anlayışı ile yapılan okullar ve diğer toplu kullanım amaçlı binalar yeterince işlevsel (ulaşım, toplantı, spor salonları, vs yardımcı hizmet binalarından toplumsal amaçlı yeterince yararlanamama, vesair, vesair) olamadı. Çok geniş bir alana yayılan ilçemizde hizmet alma bakımından kopukluklar, adaletsizlikler ve gelişmiş-gelişmemiş mahalleler meydana getirdi...
...
İnsanların yoğun olarak faaliyette bulundukları merkezde (ilçe ekonomik nabzının attığı yer) ilçe insanı, esnafıyla, tüketicisiyle, işletmecisiyle kaymakamını, makam aracını Atatürk Bulvarı' ndan geçerken mesaiye başlamasını görmeli...Yine, aynen, seçtiği belediye başkanını da görmeli ve etkileşim sağlanmalı...
-----
Arkadaşlar, açılan bu konu iyice gelişti. Daha genel bir konsepte, anlayışa varma hedefli olmak üzere, sizin bakışınızla nasıl görünüyor bu konu...Eklenecek şeyler var mıdır bu konuya?...
Belki daha yoğun etkileşim (devlet-millet) başka şekilde de sağlanabilir. Ancak hangi şart/şartlara bağlı şekillerle?
Daha önceki dönemlerde Mahmut DEMİR Spor Salonunda çalışmalarını yürüten ancak salonun uzaklığı ve ulaşım sorunları sebebiyle çalışmalarını İlçemiz Toki Ç.Mehmet İlköğretim Okul salonuna alan ve 8 aydır burada faaliyetlerine devam eden Serdar Hoca, şehir merkezindeki yeni yerlerine halkın çok daha büyük ilgi gösterdiğini ve öğrenci sayısının da 3 katına çıktığını belirterek salondaki çalışma ortamının iyileştirilmesi halinde Taekwon-do sporunun Suluova ‘da ki eski güzel günlerine döneçeğini söyledi.
Burada işlenen konuyu destekleyen bir haberi yukarı aldım...
29 Haziran 2010 Salı 10:50:57 tarihinde eren_ tarafından düzenlendi
"Uzun yıllardır ŞEHİR MERKEZİNE UZAK olan Mahmut DEMİR Spor Salonu, İmam Hatip Lisesi Spor Salonu ve son olarakta Toki Ç.Mehmet İlköğretim Okulu spor salonunda yürütülen çalışmalar bundan böyle 19 Haziran 2010 tarihinden itibaren şehir merkezindeki Şeker Fabrikası bünyesinde yer alan İsmet KANTAR Spor Salonunda yapılacağı öğrenildi."
"Ilçemiz merkezinde olması nedeniyle "ULAŞIM SORUNUNU ORTADAN KALDIRAN" salonun tabanı minder ve standart ölçülere sahip. Ayrıca içerisinde sporcular için çeşitli antreman aletleri mevcut ve sağlık yönünden de gerekli düzenlemeler yapılmış durumda."
...
Maalesef ilçemizin uydu konumundaki bölgesine kurulan (ESKİ SULUCA ve buraya YAKIN BÖLGELER) toplu kullanım amaçlı binalar ATIL durumda kalmakta, yıllardır...
ALTINI ÇİZEREK TEKRARLIYORUM!
Bu konuda en çarpıcı örnek : SEBZE PAZARI (Eski Suluca' da On yıllardır kullanılmayan...)
Bu SEBZE PAZARI, ilimizde, Karadeniz Bölgesinde ve ülkemiz çapında bir anket yapılsa; en kötü yatırım örneği sıralamasında, tartışmasız ilk sıralarda yer alır...
İlçemiz basını bu en kötü yatırım örneğini derinlemesine bir incelese (Neden o bölge seçildi, bu karar tercihinde hangi ilkeler gözetildi, kimin arazisi, vesair gibi)...
Yeni konu Açamazsınız Yeni konu açabilirsiniz. Konuya cevap yazabilirsiniz. Konu kapalı konuya cevap yazamazsınız. (M) Moderatör (A) Admin (SA) Son Admin